John Smal
Noortje Smal-Penders
Willemijn Smal
Dieuwertje Smal
Eva Smal
Sybrand Dijkstra
Taeke Dijkstra
Loes Hendriks
Krijn Dijkstra

Je eigen Homepage

Als je een webpagina voor de wereld leesbaar wilt maken, moet die natuurlijk op een webserver staan, dat is ons geval baardmijt. In principe heeft iedereen met een account op baardmijt ruimte voor een homepage. Er zijn echter een paar dingen je moet doen om 'm actief te krijgen en een aantal dingen die je moet weten om de pagina's op de server te krijgen.

Webpagina activeren

Hiermee bedoel ik de dingen die je maar een keer hoef te doen. Ten eerste moet je een verbinding kunnen maken met baardmijt waarover je bestanden kan uploaden. Zie hiervoor inloggen/filetransfer. Het enige wat je dan nog moet doen is in je homedirectory op baardmijt een directory public_html maken en die de juiste permissies geven. Dat kan in elk geval als je bent ingelogd met ssh, maar het kan ook met de meeste upload programmaatjes. Hier in het kort wat je moet doen:

  • Login op baardmijt.smal.org
  • Zorg ervoor dat je in je homedirectory bent
    cd /home/<user>
  • Maak een directory met de naam public_html
    mkdir public_html
  • Zorg voor de juiste permissies
    chmod 0755 public_html
Dat is alles! Je kan nu je webpagina's uploaden. Alles wat je in de directory public_html stopt kan door de wereld worden aanschouwd.

HyperText Markup Language

Nu moet die pagina nog gemaakt worden... Daarvoor moet je natuurlijk een beetje HTML (HyperText Markup Language) kunnen en dat kan je bijvoorbeeld hier leren. Dit is natuurlijk lang net de enige tutorial op internet, maar ik vind deze wel aardig. Kijk ook even naar advanced HTML en als je wat verder wilt gaan naar adding a touch of style. Die laatste link gaat over CSS, cascading style sheets, het is een manier om de 'stijl' van een pagina te definieren. HTML gebruik je om de structuur van een pagina te maken. Je geeft aan, wat een paragraaf (<p>) is wat een kopje (<h1>), wat een link (<a>). CSS om aan te vertellen hoe zo'n kopje of paragraaf er uit moet zien, dus welke achtergrond kleur, wat voor een lettertype, enz.

Als je de basics eenmaal onder de knie hebt (het is niet zo moeilijk, het lijkt op 'onder water' in WP), is het waarschijnlijk handig om af en toe dingetjes op zoeken in de officiƫle specificaties. Wat ook een hele effectieve manier is om HTML te leren is in de bron of source code te kijken van een anders z'n webpagina. Dit doe je in de meeste browers door rechts te klikken op de pagina (of op een Mac ctrl+klik) en dan 'View Source' of iets dergelijks te kiezen.

Voor bewegende dingen op je pagina, zul je javascript moeten leren. Dit is een programmeertaal die in de browser van de 'kijker' draait (client side), ook hier kan je veel leren door te kijken hoe andere mensen hun pagina gemaakt hebben. Een van de problemen van internet is dat sommige makers van software (Lees Microsoft) zich niet houden aan de standaarden, zodat verschillende browsers verschillend reageren op je programmeer opdrachten. Dit zie je het sterkst bij het gebruik van javascript, dus wees gewaarschuwd. Ik zal nog even een goede tutorial zoeken, maar hier heb je alvast de specificaties die geldig zijn in Netscape.

De echt geavanceerde webpagina bouwer kan ook gebruik maken van mysql (database) en php (server-side scripting) om een dynamisch webpagina te maken. Zie bijvoorbeeld de recepten pagina of de agenda op deze site. Als je ook zoiets wilt doen, neem dan even contact met mij op.

Uploaden van de pagina

Als je geen vaste verbinding hebt is het makkelijkst is om je webpagina lokaal (op je eigen computer) te maken en daarna up te loaden naar baardmijt. Als je een grafisch upload-programmaatje hebt komt het verhaal neer op het volgende; eerst een verbinding maken met baardmijt.smal.org en dan je files naar de directory public_html slepen. Hieronder is een stappenplan voor mensen die een command line programmaatjes gebruiken.

  • Start het sftp programma
  • Open een verbinding
    Open baardmijt.smal.org
  • Ga naar de webpagina directory cd public_html
  • Ga naar de locale directory met de up te loaden files (je moet dus even uitzoeken waar je je pagina's hebt opgeslagen)
    lcd <Locale directory>
  • Upload de pagina
    put <filenaam>
Als je een pagina weer wilt bewerken kan je 'm ook weer downloaden.
  • Je kan eerst kijken hoe de files in de directory heten
    ls
  • En dan een file downloaden
    get <filenaam>
Nu is je pagina leesbaar voor iedereen. Je kan 'm vinden via http://www.smal.org/~username. Verder is het handig om te weten dat een pagina met de naam index.html automatisch wordt geladen als om een bepaalde directory gevraagd wordt. Het is dus het beste als je je begin pagina zo noemt.
blank